Een Heldere Zaak ziet organisaties als levende organismen, die zich kunnen ontwikkelen en aanpassen aan een steeds veranderende omgeving (Images of Organizations, Gareth Morgan). Een organisatie kan vitaal en gezond functioneren vanuit heelheid, maar kan ook (chronisch) ziek worden, tijdelijke uitval ervaren van onderdelen of geestelijk in verwarring raken over haar essentie, identiteit of koers. Het gaat hier over het onderscheid tussen heelheid & eenheid versus een chronisch zieke conditie.

Een Heldere Zaak draagt bij aan het zelf-herstellende vermogen van onbewuste en irrationeel functionerende organisaties. Ik, Marieke van Voorn, heb mijn wortels in organisatiesociologie, veranderkunde én in systemisch werk met organisatieopstellingen. Het betekent dat ik zowel bewuste als onbewuste informatiebronnen aanboor en zichtbare & onzichtbare fenomenen  onderzoek bij het vinden van oplossingsrichtingen voor complexe organisatievraagstukken

Een organisatie die op een gezonde manier in verbinding staat met haar eigen essentie en ziel, functioneert vanuit eenheidsbewustzijn. Zo is zij beter in staat om in te spelen op verwachtingen van klanten, cliënten en opdrachtgevers, zonder haar identiteit te verliezen en verstrikt te raken tussen alle belangen. Ze kan boven zichzelf en haar -korte termijn- eigen belang uitstijgen, vanuit neutraliteit en met de wijsheid om te doen wat het juiste is voor het grotere geheel.

De systemische aanpak van Een Heldere Zaak haalt blinde vlekken en negatieve energie weg, wat ruimte geeft aan alle betrokkenen om zelf met concrete heldere ideeën te komen. Het bijzondere van systemisch werken in organisaties is dat het resulteert in zowel expliciete oplossingsrichtingen als in een fenomenologische transformatie van het collectieve bewustzijn over wat essentieel is voor een gezond organisatiesysteem. Fenomenologie (Goethe, 1861-1925) heeft als uitgangspunt dat er zowel een fysieke als geestelijke wereld bestaan die elkaar beïnvloeden.

Een Heldere Zaak begeleidt organisaties naar de meest effectieve aanpak, waarbij missie, essentie, visie en strategie congruent samen vallen met de operationele processen in de uitvoering.

Foto: een kolibrie, symbool voor tot de essentie van een zaak te komen. Snel, moedig, bewegelijk, vol vertrouwen en optimistisch. Met helderheid, overzicht en waarheid.