Marieke van VoornIk ben Marieke van Voorn (1970), oprichter van Een Heldere Zaak en gedreven om heelheid en eenheid in organisaties te versterken. Ik houd van het vereenvoudigen van complexiteit en van het onthullen van wat vaak al heel lang verborgen is.

Na mijn afstuderen als organisatiesocioloog (RUG) heb ik gewerkt als manager, organisatieadviseur en -coach in diverse dienstverlenende organisaties. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar met fascinatie én ook frustratie door het bestaan van onderling wantrouwen, weerstand, verborgen agenda’s, machtsmisbruik, verzuim, gebrek aan professionaliteit, ongeschreven regels en tegenstrijdige belangen die het voortbestaan en de vooruitgang van een organisatie ernstig in gevaar kunnen brengen.

Met de leergang Verandermanagement (AOG) kreeg ik meer zicht op het ontstaan van deze irrationele processen, maar het ontrafelen, doorbreken, ontwikkelen en transformeren ervan bleek en bleef een ingewikkelde puzzel. In 2010 veranderde dat, door een intensieve kennismaking met Systemisch Werken in Organisaties bij Parre & Deden.

“It starts with Why”, Simon Sinek. Puzzelstukjes vielen op hun plek en vanaf dat moment wist ik waaróm ik zo vaak gedoe had ervaren in de functies die ik had. Ik zag in dat ik al ‘een verhelderende zaak’ was voordat ik deze had opgericht. Ongevraagd en onbewust van deze kwaliteit -die niet door iedereen werd omarmd-maakte ik zichtbaar wat verhuld was en ‘niet klopte’. Mijn eigen Why was inééns helder! Eind 2010 heb ik Een Heldere Zaak opgericht, omdat de tijd was aangebroken om bewust gevraagd te worden voor het geven van helderheid en heling in organisaties die van hun essentie waren afgedreven.

In de jaren die volgden heb ik mezelf binnenste buiten gekeerd. Daar werd ik hartelijker, authentieker, autonomer, (eigen-)wijzer én een stuk geestiger en luchtiger van. Niet alleen kon ik mezelf beter hebben, ook werden door al dat systemische werk -niet geheel onbelangrijk- de patronen van anderen heel helder en hanteerbaar.

Het kunnen begeleiden van organisaties met ongezonde niet-rationele processen in de onderstroom maakt dat ik me voortdurend laat voeden en spiegelen door anderen, omdat ik neutraal en dienstbaar aan het geheel wil kunnen blijven. Bijvoorbeeld door het deelnemen aan intervisie en het volgen van opleidingen bij opleidingsinstituten als Phoenix Opleidingen, het Hellinger Instituut, WELOpstellingen en AOG School of Management. Ook laat ik me inspireren door de inheemse wijsheid van wisdomkeepers en earthkeepers zoals Jan van der Stappen én door deel te nemen aan het internationale Heartways Programma van Wisdomkeepersproject.org.

Daarnaast voeden maatschappelijke, organisatie- en leiderschapsvraagstukken van opdrachtgevers en cliënten mij bij het continu ontwikkelen en ontvouwen van mijn verhelderende en helende werk met Een Heldere Zaak.

Foto: Lavendel heeft de eigenschappen om rustgevend, verzachtend, opbeurend en balancerend te zijn. Het staat voor evenwicht, toewijding, vriendschappelijkheid, bewondering en schoonheid.