Marieke van VoornIk ben Marieke van Voorn (1970), oprichter van Een Heldere Zaak en gedreven om heelheid en eenheid in organisaties te versterken. Ik houd van het vereenvoudigen van complexiteit en onthul -op verzoek- welke verborgen, onuitgesproken zaken de organisatie in een greep houden en geef aan hoe patronen doorbroken kunnen worden.

Na mijn afstuderen als organisatiesocioloog (RUG) heb ik gewerkt als beleidsmedewerker, manager, organisatieadviseur en -coach in diverse dienstverlenende organisaties. Dat ging met fascinatie én frustratie en wakkerde mijn gedrevenheid naar authenticiteit aan door het bestaan van onderling wantrouwen, weerstand, verborgen agenda’s, machtsmisbruik, verzuim, gebrek aan professionele integriteit, ongeschreven regels en tegenstrijdige belangen die het voortbestaan en de vooruitgang van een organisatie ernstig in gevaar kunnen brengen.

Met de leergang Verandermanagement (AOG) kreeg ik meer zicht op het ontstaan van deze irrationele processen. Maar het ontrafelen, doorbreken, ontwikkelen en transformeren ervan bleek en bleef een ingewikkelde puzzel. Vanaf 2010 veranderde dat, door mijn eerste intensieve kennismaking met Systemisch Werken in Organisaties.

Simon Sinek (Boek: It starts with Why, 2009) is ook een belangrijke inspiratiebron. Hij beschrijft helder wat ik al jaren deed en ‘weet’. Helder maken waarom organisaties verlamd en vermoeid raken. Waardoor ze hun verbinding met hun bestaansreden zijn kwijt geraakt en door een gebrek aan zingeving niet authentiek en congruent zijn. Jarenlang zoekend naar oplossingen zonder de bron van het onderliggende probleem te adresseren.

Al vanaf mijn jeugd weet ik wanneer onderlinge relaties ‘kloppen’ of niet. Met andere woorden: ik ben sensitief voor authenticiteit en waarachtigheid van mensen en organisaties. Doorzie wat er gaande is. Het zichtbaar maken van verborgen dynamiek werd me uiteraard niet altijd in dank afgenomen. Ik had indertijd nog niet de plek en taak in de ordening om te onthullen en te veranderen wat er ‘niet klopte’.

Daarom heb ik vanaf 2010 heb ik Een Heldere Zaak opgericht, omdat de tijd was aangebroken om actief en bewust gevraagd te worden voor het geven van helderheid en de aanzet tot zelfherstel in organisaties die van hun essentie waren afgedreven. Want organisaties die niet authentiek zijn, zijn onvoorspelbaar. Ze raken verstrikt in overlevingsstrategieën en (on)machtsspel. Onderling, met klanten, cliënten, concullega’s en met hun leveranciers.

Mijn ‘why’ is om individuen en organisaties in verbinding te brengen met hún why. Kortom: Ik ga met heel mijn hart voor het Hart-van-de-Zaak. In de jaren dat ik zelfstandig ondernemer ben, heb ik mezelf binnenste buiten gekeerd, mijn eigen hart geheeld en verruimd. Daardoor werd ik zelf een stuk helderder, hartelijker, authentieker, autonomer, (eigen-)wijzer én gelukkig ook geestiger en luchtiger. Door al het systemische werk werden -niet geheel onbelangrijk- ook de patronen van anderen helder, hanteerbaar en transformeerbaar. Een diepe verbondenheid met jezelf maakt dapper en relaxed.

Wanneer men het verlangen en de intentie heeft, help ik graag bij het transformeren van angst naar zelfliefde & zelfvertrouwen, en van woede en verdriet naar aanvaarding & acceptatie van de realiteit. Van handelingsverlegen naar handelingsbekwaam vanaf de juiste plek, met de juiste taak. Van overleven naar leven.

Het kunnen begeleiden van organisaties met ongezonde, niet-rationele processen in de onderstroom maakt dat ik me voortdurend laat voeden en spiegelen door anderen, zodat ik neutraal en dienstbaar aan het geheel kan blijven. Zonder oordeel, met onderscheidingsvermogen.

Daarnaast voeden maatschappelijke, organisatie- en leiderschapsvraagstukken van bestuurders van organisaties en individuele cliënten mij bij het continu ontwikkelen en ontvouwen van mijn verhelderende en helende werk met Een Heldere Zaak.

Foto: Lavendel heeft de eigenschappen om rustgevend, verzachtend, opbeurend en balancerend te zijn. Het staat voor evenwicht, toewijding, vriendschappelijkheid, bewondering en schoonheid.