Organisatiecoach | Een Heldere Zaak

Marieke van VoornIk ben Marieke van Voorn (1970), oprichter van Een Heldere Zaak en gedreven om heelheid en eenheid in en tussen organisaties te versterken. Mijn gedrevenheid komt voort uit mijn ervaring dat organisaties hun missie en bedoeling vaak niet kunnen waarmaken, door de invloed van ondermijnende, niet-rationele, emotionele processen in de onderstroom.

Na mijn afstuderen als organisatiesocioloog (RUG) in 1995 heb ik gewerkt als manager, organisatieadviseur en -coach in diverse dienstverlenende organisaties. Ik raakte gefascineerd door het bestaan van onderling wantrouwen, weerstand, verborgen agenda’s, machtsmisbruik, verzuim, onprofessionaliteit, ongeschreven regels en tegenstrijdige belangen die het voortbestaan van een organisatie in gevaar kunnen brengen.

Met de postacademische leergang Verandermanagement (AOG) in 2008 kreeg ik meer zicht op het ontstaan ervan, maar het ontrafelen, doorbreken en duurzaam transformeren ervan bleek en bleef een ingewikkelde puzzel. In 2009 kwam ik echter voor het eerst in aanraking met systemisch werken door een familieopstelling, waardoor meteen vele puzzelstukjes op hun plek vielen. Ik kreeg zo meer begrip en grip op mijn eigen onbewuste patronen, waardoor ik mijn beschermingsmechanismen kon los laten. Daar werd ik hartelijker, authentieker, autonomer en (eigen-)wijzer van. Want: met mijn systemische perspectief werden -niet geheel onbelangrijk- ook de patronen van anderen helder en hanteerbaar. Mijn missie werd er door geïnspireerd: “Het versterken van het zelfhelend en zelfregulerend vermogen van (mensen in) organisaties met complexe maatschappelijke vraagstukken door het vergroten van eenheidsbewustzijn”.

Na opleidingen in Systemisch werk en Organisatieopstellingen richtte ik in 2010 daarom Een Heldere Zaak op. Het kunnen begeleiden van organisaties met ongezonde niet-rationele processen maakt dat ik me voortdurend laat voeden en spiegelen door anderen, om zo neutraal en dienstbaar aan het geheel te kunnen blijven. Bijvoorbeeld door het deelnemen aan intervisie en het volgen van opleidingen bij opleidingsinstituten als Phoenix Opleidingen, het Hellinger Instituut, WELOpstellingen en AOG School of Management. Ook laat ik me inspireren door de inheemse wijsheid van wisdomkeepers en earthkeepers met de Tribe of Many Colors en door deel te nemen aan het internationale Heartways Programma van Wisdomkeepersproject.org.

Daarnaast voeden maatschappelijke, organisatie- en leiderschapsvraagstukken van opdrachtgevers en cliënten op in een natuurlijke flow het continu ontwikkelen en ontvouwen van de dienstverlening van Een Heldere Zaak.