De kracht van een samen-leving

Deze zomer maakte ik opnieuw kennis met de vitale, veerkrachtige en daadkrachtige bevolking in Vietnam. Fascinerend vind ik het dat een land dat vrij recent extreme oorlogen met de Fransen, de Amerikanen en tussen eigen bevolkingsgroepen heeft ondergaan nu economisch zo snel groeit. Overal waar je bent in Vietnam, zijn mensen bezig… werken op de rijstvelden, in hun eigen winkeltjes, met hun fiets of brommertje volgeladen. Jonge mensen maar ook heel arme, oude of gehandicapte mensen werken. Niemand houdt zijn hand op. Men draagt allemaal een beetje bij…

Wat maakt dat Vietnamezen de draad van hun leven zo krachtig op pakken terwijl andere samenlevingen aandacht blijven geven aan ‘het gevecht’ met het verleden of met anderen?
Ik ben er –natuurlijk- nog niet uit. Misschien is het een mix van noodzaak, wortels vanuit het communisme, het boeddhisme en de talloze mogelijkheden die het land biedt voor economische ontwikkeling. Maar… het getuigt zeker ook van accepteren wat gebeurt is en het actief blijven zoeken en hervinden van een nieuw natuurlijk evenwicht.

TEAM- & ORGANISATIEONTWIKKELING
En zo zijn er ook organisaties waarin pijnlijke gebeurtenissen, zoals die bijvoorbeeld voort kunnen komen uit fusies en reorganisaties, erkend, geaccepteerd en verwerkt worden. Zo kan men zich weer richten op nieuwe mogelijkheden en het vinden van een nieuw evenwicht. Maar wat als oud zeer blijft hangen en leidt tot machtsstrijd, angst, verzuim, onderling gedoe etc.?

Een Heldere Zaak onderzoekt met u naar de oorzaken die soms al generaties managers of rechtsvoorgangers terug kunnen zijn ontstaan. Wanneer de oorzaak erkend en gezien wordt, valt al veel oud zeer weg en hervinden de betrokkenen hun veerkracht en daadkracht. Oplossingsrichtingen leiden vervolgens tot een nieuw evenwicht.

X
X